A zsindelytető története egészen a római korig nyúlik vissza

A zsindelyeket fából, agyagból, fémből vagy bitumenből készíthetik, és különböző formákban és színekben alakíthatók. A zsindelyeket úgy rögzítik a tetőlécekhez, hogy egymást részben fedve vízzáró réteget alkotnak.

A zsindelytetők előnyei közé tartozik a könnyű szerelhetőség, az időjárásállóság, a hőszigetelés és az esztétikus megjelenés.

A zsindelytetők hátrányai közé tartozik a tűzveszélyesség, a karbantartásigény és a zajkeltés. A zsindelytetők története, típusai és jellemzői a következők:

A zsindely története


A zsindely története egészen a római korig vezethető vissza, amikor is a rómaiak hasított fából készített zsindelyeket használtak tetőfedésre.

A latin scindula szó jelentése ‘hasított fa’, és innen ered a magyar zsindely szó is. A rómaiak mellett a görögök, a kelták, a germánok és a szlávok is használtak fazsindelyt, amelyet általában tölgyből, bükkből, fenyőből vagy cédrusból készítettek.

A fazsindelyeket kézzel hasították vagy fűrészeltek, és kövekkel vagy szegekkel rögzítették a tetőlécekhez. A fazsindelyeket gyakran festették vagy kátrányozták, hogy növeljék a tartósságukat és a tűzállóságukat.

A középkorban a fazsindely mellett elterjedt az agyagból égetett zsindely is, amelyet cserépnek neveztek. A cserép előnye volt, hogy jobban ellenállt a tűznek, a rovaroknak és a penészedésnek, mint a fa.

A cserép hátránya volt, hogy nehezebb volt, mint a fa, és több alátámasztást igényelt.

A cserép hátránya volt, hogy nehezebb volt, mint a fa, és több alátámasztást igényelt.

A cserép különböző formájú és színű lehetett, és díszes mintákkal is elláthatták. A cserép legismertebb típusa a római cserép, amelynek két oldala ívelt volt, és így könnyen illeszkedett egymáshoz.

A reneszánsz és a barokk korban a zsindelyeket fémből is készítették, főleg rézből, ólomból, cinkből vagy vasból.

A fémből készült zsindelyek előnye volt, hogy nagyon tartósak, tűzállóak és könnyen alakíthatóak voltak.

A fémből készült zsindelyek hátránya volt, hogy drágák, zajosak és hővezetők voltak. A fémből készült zsindelyeket gyakran használták templomok, kastélyok, paloták és más reprezentatív épületek tetőfedésére.

A 20. században a zsindelyeket bitumenből is készítették, amely egy sötét, szilárd vagy folyékony szénhidrogén-keverék.

A bitumenből készült zsindelyek előnye volt, hogy olcsók, könnyűek, rugalmasak és vízhatlanok voltak.

A bitumenből készült zsindelyek hátránya volt, hogy nem túl esztétikusak, nem környezetbarátok és nem tűzállóak voltak. A bitumenből készült zsindelyeket főleg lapostetőkön vagy alacsony hajlásszögű tetőkön használták.

A zsindely típusai


A zsindelyeket különböző szempontok szerint csoportosíthatjuk, például az alapanyag, a forma, a szín, a minta, a fedésmód vagy a rögzítés szerint.

A leggyakoribb zsindely típusok a következők

Fazsindely: fából készült zsindely, amelyet hasítottak vagy fűrészeltek, és szegekkel vagy kövekkel rögzítettek.

A fazsindelyeket gyakran festették vagy kátrányozták, hogy növeljék a tartósságukat és a tűzállóságukat. A fazsindelyeket főleg hagyományos, vidéki vagy rusztikus stílusú épületek tetőfedésére használják.


Cserép: agyagból égetett zsindely, amelyet különböző formákban és színekben alakítottak ki, és díszes mintákkal is elláthatták.

A cserépeket szegekkel vagy drótokkal rögzítették. A cserépeket főleg mediterrán, déli vagy klasszikus stílusú épületek tetőfedésére használják.


Fémsindely: fémből készült zsindely, amelyet rézből, ólomból, cinkből vagy vasből készítettek, és különböző formákban és színekben alakítottak ki.

A fémsindelyeket szegekkel, csavarokkal vagy kapcsokkal rögzítették. A fémsindelyeket főleg modern, elegáns vagy reprezentatív épületek tetőfedésére használják.


Bitumenes zsindely: bitumenből készült zsindely, amelyet üvegszövetből, cellulózból vagy műanyagból készült alapra vontak fel, és különböző formákban és színekben alakítottak ki.

A bitumenes zsindelyeket ragasztóval, szegekkel vagy kapcsokkal rögzítették. A bitumenes zsindelyeket főleg lapostetőkön vagy alacsony hajlásszögű tetőkön használják.


A zsindely jellemzői


A zsindelyek jellemzői függenek az alapanyagtól, a formától, a színtől, a mintától, a fedésmódtól és a rögzítéstől. A zsindelyek jellemzői közé tartozik a következők:

Súly: a zsindelyek súlya befolyásolja a tetőszerkezet terhelését és a szállítás költségét. A legkönnyebb zsindely a bitumenes zsindely, a legnehezebb a cserép.


Tartósság: a zsindelyek tartóssága befolyásolja a tető élettartamát és a karbantartás igényét. A legtartósabb zsindely a fémsindely, a legkevésbé tartós a bitumenes zsindely.


Tűzállóság: a zsindelyek tűzállósága befolyásolja a tető biztonságát és a tűzvédelmi előírásoknak való megfelelést. A legtűzállóbb a zsindely!